Pages

3 Nisan 2012 Salı

TELEVİZYON KARŞISINDA YEMEK?


Çocuğunuza televizyon karşısında yemek yedirmeyin!


Sevgili Ebeveynler sizlerle bu zamana kadar her 5 anneden 3 ünde gördüğüm bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Bir anneyi en mutlu eden; tabağını bitiren bir çocuğa sahip olmaktır.
Çünkü çocuğu iyi beslendiğinde gerekli vitaminleri alacak, bağışıklık sistemi güçlenecek, zayıf kalmayacak ve böylece daha az hastalanacaktır.
Fakat birçok anne çocuğuna yemek yedirememekten şikayetçi… 
Yemek yedirmeyi başarabilmek için de kendine özgü birçok yol deniyor.
Komiklikler yapıyor, oyuncakları kullanıyor, en leziz yemek tariflerini yaratıcılığını kullanarak hazırlıyor.

Çoğu anne çocuğuna bebeklik döneminden itibaren televizyon karşısında yemek yediriyor çünkü bu yolla çocuk daha kısa sürede daha fazla yemek yiyiyor.
Annede kalan süreçte  ev işlerine zaman ayırabiliyor.
Ancak çocuğun tv karşısında yemek yeme alışkanlığı kazanması ileriki yaşlarında büyük bir sorun haline geliyor.
Her ebeveyn özellikle akşam yemeklerinde yada pazar sabahı kahvaltılarında ailece masaya oturup keyifli sohbetler  ederek yemek yemeyi ister. Çocuk Masada oturmayıncada çocuğa kızılır.
Aslında çocuğunuz bu alışkanlığı kazanmadan siz bebeklik itibariyle ona oldukça pratik yöntemler kullanarak yemek yedirebilirsiniz.
Öncelikle çocuk yemek yediğinin farkına varmalıdır.çünkü tv karşısında yemek yerken çocuk sürekli değişen, hareketli, renkli ekran dikkatinin sürekliliğini sağlamış olur. 
Çocukların dikkati kısa sürelidir, ekrandaki bu hareketlilik ile  kısa olan dikkatin süresi uzar  ve çocuk farkında olmadan ağzını açar.
Yemek yediğinin farkına varması ancak çocuğa yaşayarak kazandırılabilir. 
Yemek öğünleri gün içerisinde bir rutin olduğunda çocuk yaşayarak yemek yeme davranışını öğrenir.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için; öğün atlamayın,  çocuğunuzla birlikte masaya oturun,onunla birlikte yemek yiyerek ve yemek seçmeyerek ona model olun, uygun yaşı geldiğinde kendi kendine yemek yemesine izin verin. 
Mümkün olduğunca ailenin tüm üyelerinin masada yer almasını sağlayın.                                                                        
Yemek saatlerini ailecek keyifli geçirmeye özen gösterin.
Eğer geçmişte çocuğunuza televizyon karşısında yemek yedirmiş olan bir anneyseniz asla kendinizi suçlamayın. “ Ben hata mı yaptım ?” demeyin.  Tüm bunları bilerek yapmadınız. Ama artık doğru olanı biliyorsunuz .. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun bugünden başlayarak ona sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder