Pages

28 Mart 2012 Çarşamba

ÇOCUKLARDA YALAN..



NEDEN YALAN?

Ebeveynlerin çoğu çocuğunun yalan söyleyebileceği gerçeğini bir türlü kabul etmezler çünkü onlar onu doğru yetiştirmek için seferber olmus nerede ne yazı ne kitap buldularsa okumus ve uygulamıslardır. Ancaaakkk en önemli seyi hep atmamışlardır.
Odaaaa her çocuğun aynı olmadığıı gerçeği.Ve korkulu rüyamız yalanın aslında bizler tarafından onlara öğretildiğini.
Çocuk önce anne babadan kaçamak cevaplar almaya başlar bir şey istiyordur ama annesi,babası müsait olmadığı için o isteği yerine getirememektedir.
Bu durumu çocuğa minik yalanlar söyleyerek atlatmaya çalışırlar  ör. Ben bilmiyorum o oyunu baban gelince ona sorarsın.!! 
Oysaki;  Şu anda yemek yapıyorum annecim seninle oynayamam ama işim bitince neden olmasın?diye verilmiş olsaydı cevap çocuğu tatmin etmiş olacaktır.
Aslında göze batmayan önemsiz olarak gördüğünüz şeyler yavaş yavaş çocuğumuzun yalan alt yapısıı oluşturmaktadır.
İlerleyen süreçlerde  çocukta ufak ufak yalanlar başlar önceleri bu ebeveyleri çok korkutur hemen eş dost aile arkadaşla paylasıp onlardan fikir alırlar ama en büyük hatayı yapma yolunda ilerlerler çünkü büyük olasılıkla sabır artık taşmış ve çocuğa 

NEDEN YALAN KONUSUYOSUN?
Bak babana söylicem seni: yada ağzına acı biber sürerim bir daha yalan söylersen.gibi tepkiler doğmaya başlar.Aslında önemli olan çocuğun nerede ve hangi durumda yalana başvurduğudur.Bunu iyi gözlemleyip  çocuğumuza ona göre yaklaşmamız en doğrusudur çünkü çocuk sadece size alan söylüyorsa bu size karşı aldığı bir gart yada bir tepki olabilr. Ama ne olusa olsun çocuğunuza YALAN  söyleme diye yaklaşmak yerine aynı kelimeyi ifade etmek adına ,Doğru söylüyorsun değilmi?yada yanlış hatırlıyor olabilirsin gibi değişik cümlelerle yaklaşın.

ÇOCUĞUM YALAN SÖYLÜYOR ONDA KİŞİLİK BOZUKLUĞUMU VAR?
Çocuğunuzun  okul öncesi eğitim döneminde başlayan yalan söyleme alışkanlığı  devam ederse ve bunun önüne geçmek adına  onu pedegog ,çocuk psikoloğu yada çocuk psikiyatristine götürmezseniz.
Çocukta kişilik bozuklğu ilk okul ve orta öğretim düzeyinde ortaya çıkabilir ve bu durum Önüne geçilemez bir hal alabilir.
Sevgili ebeveynler Çocuğunuza Sağlıklı bir gelecek ve iyi bir eğitim vermek istiyorsanız üstesinden gelemediğiniz sorunlarda lütfen bu alanda ihtisas yapmış  bir uzmana danışmaktan kaçınmayın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder